2009. január 26., hétfő

Utazás: irodával vagy anélkül?


Az utazási irodák korábbiakban tárgyalt "kétfejű sárkány"-jellege miatt - azaz hogy az utazás-szervező nem áll velünk kapcsolatban, az utazás-közvetítő viszont a szolgáltatást nyújtókkal nem áll kapcsolatban - jogosan vetődik fel a kérdés, érdemes-e az utazási irodákhoz fordulni.

Nos, ha csak egy egyszerű, európán belüli kiruccanásról van szó, könnyen rávágja az ember, hogy nem feltétlenül. Elég minimális szinten beszélni a célország nyelvét, vagy csak pár szót tudni angolul vagy éppen csak ügyesen mutogatni és a szálláson, étteremben, pályaudvaron megtudjuk, ami megtudható. Horvátországban például elég tudni, hogy a kulcsszó a pivo, a mennyiséget már ujjainkkal is jelezhezjük. Más érdemleges kérdésünk itt Európában úgysem nagyon lehet. Azt, hogy vasutassztrájk idején melyik vonat közlekedik, és meddig tart a sztrájk, ugyanúgy nem tudnak rá válaszolni a párizsi, római és kölni pályaudvarokon, mint nálunk a Keletiben. Csak ott ez olyan gyakori, hogy fel sem szítja a kedélyeket.

Európán belül tehát nyugodtan útra kelhetünk az utazási irodák segítsége nélkül is. Két esetben azonban nem árt ha szétnézünk a házuk táján.
1) Ha speciális igényeink vannak, akkor feltétlenül ajánlott. Ha valaki éppen glecccsert akar mászni, vagy búvárkodni szeretne akkor forduljon egy erre szakosodott utazási irodához!
2) Ilyen extra igények nélkül is érdemes megnézni az irodák árajánlatait. A last minit akciók már közismertek, azonban több más akció is létezik adott utazási irodákban. Arról nem is beszélve, hogy vannak utak, amit eleve kisebb költséggel tudnak ők megszervezni, mint ahogy az nekünk sikerülne - a legnagyobb spórolás és a legtöbb idegeskedés mellett. Ezekre a kedvezményekre később még visszatérek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése